Roman, de alleskunner

Wie kent hem niet, Roman de alleskunner? Wel, dat zijn al de mensen die nooit op een doordeweekse dag op Houtrust kunnen zijn. Want, dán is hij er, vanaf ‘s morgens 9.00 uur (of eerder) tot soms 16.00 uur in de middag. Zestien jaar geleden uit Litouwen vertrokken om zich in Den Haag te vestigen. Meteen de Nederlandse taal gaan leren en al spoedig komt hij als werkzoekende op ons park terecht. Op mijn vraag of hem bij binnenkomst te verstaan was gegeven wat er van hem verwacht werd, antwoordde hij vlot met een duidelijk “Alles!”

En dat blijkt ook wel te kloppen, want naast de kantinewerkzaamheden en het onderhouden van het paviljoen vindt Roman buiten op het park ook genoeg werk. Denk dan aan het onderhoud van de banen (vaak in samenwerking met Henk Elzinga) en aan het inrichten en bijhouden van het groen dat ons park zo’n blommige uitstraling geeft.

Roman houdt van een praatje met mensen, kent best veel leden en neemt de telefoon aan voor vragen over baanhuur of bespeelbaarheid van de banen na een regenbui. Laat alles maar aan Roman over. Behalve tennis, want daar heeft hij niks mee! Niets voor hem. De noodzakelijke beweging haalt hij wel uit het dagelijks fietsen naar het park, heen en terug 14 km.

En, niet doorvertellen: Roman is heel goed in het hanteren van naald en draad. Rits in je jas kapot? Hij weet er wel raad mee.

Benjamin Boers.