Historie

Historie Tennispark en tennis vereniging Never Out Houtrust

Nadat in 1831 het landgoed Houtrust in handen kwam van de prins van Oranje, de latere Koning Willem II, liet Koning Willem III het huidige karakteristieke paviljoen bouwen. In 1910 verrezen de eerste tennisbanen en sindsdien is er altijd getennist.

Waarom voorzitter Frans Bökenkamp en redactrice Anneke Schilte destijds in 1954 in spoedberaad tot de naam Never Out kwamen in nog altijd niet bekend. Wel weten we dat de oprichters van deze club, die op Berg en Dal begon, van de Bataaf kwamen en dat een afgesplitst deel in 1965 doorschoof naar het nieuwe tennispark Waldeck en de tegenstanders, Antilopen, op Berg en Dal bleven. In een van de eerste Snaarflitsen (die naam werd bedacht door Joop Kok), cluborgaan 4 op 22 april 1954, is het al direct raak: “Aanstaande Zondag begint het competitierad te draaien en zullen drie teams van Never Out zich voor het eerst in de strijd van de punten gaan storten en laten wij hopen, dat deze ‘strijd’ van dien aard zal zijn, dat het thans nog onbekende Never Out na afloop van de competitie blijk zal hebben gegeven een vereniging te zijn waarmede men, zij het momenteel nog in de laagste (vierde) klas, terdege rekening dient te houden.” Op 15 maart 1955 een verheugend bericht in Snaarflitsen: ‘Ons eerste team is bij keuze gepromoveerd naar de derde klas.’ Echter, in 1957 volgde degradatie. En zo zou het op en neer blijven gaan, maar met steeds hogere pieken.

Waldeck

“ALLES NIEUW”, zo groot kopte Anneke Schilte in 1965 haar stukje. En zij schreef: “Een nieuw seizoen op een nieuw park (Waldeck). Mensen,kinderen, wat een genot zo’n nieuw park. Never Out met een eigen clubhuis, een eigen hoekje, dure bekers, kampioensvlaggetjes en wat dies meer zij. Fier wapperde onze vlag zondag in de top. Lekker waren ook de loempia’s, extra groot voor het nieuwe park, de koffie was heerlijk en het bier weer best. En alle nieuwe kleding akelig wit.” In dat eerste Waldeck jaar speelden in het eerste team de dames Fransje Müller, Anneke Schilte en Joke Jeurlink en de heren Egon Mauer en Arie Speur. Never Out had de wind mee en pa Copper zorgde er via de gemeentelijke puinduinen en beplanting voor, dat zijn tennispark de wind niet meer zo erg tegen had.

Publicaties

Wil je meer weten over vroeger, lees dan de fragmenten over Houtrust en Waldeck in Gravel&Gras van Theo Bollerman en het artikel over het ontstaan van het paviljoen in Vrienden van Den Haag.
In het AD van 24 Mei 2017 is een leuk artikel over ons tennispark opgenomen.
En in Den Haag Centraal van Aug 2020 een artikel over gesloten tennisparken.

25 jaar

In 1979 was Never Out Houtrust al toe aan het 25-jarig jubileum. Peter Berlijn, Rolf Schwartz en Frits Wierckx namen zitting in het bestuur, als opvolgers van Egon Mauer, Ferry Peltzer en Jan Smit. Aanbleven Henk Jehee, Frans Vogel, Miep van Mourik en Cees van den Huijsen. In het beroemde Never Out Houtrust werkje ‘Jubileumflitsen 1954-1979′ repte Ferry Peltzer over zijn aversie tegen jubilea. Om vervolgens enthousiast drie pagina’s vol te schrijven over de club vol mensen van wie hij houdt. Het feestelijke jaar kende een Superstar wedstrijd met zes binnen- en vijf buitensporten, het bekende Kruikentournooi maar nu ook met de andere clubs van het park, de uitwisseling met het Belgische Sint Truiden, een open parktournooi, een “eenvoudige auto-rally” met aansluitend een feestavond in de Lickebaertshoeve in Maasland. De toptennissers in het jubileumjaar waren Miep van Mourik, Margy van Ruth, Ronald Copper en Tom Copper. De laatste editie van Snaarflitsen in dat jubileumjaar belichtte automatisch dat Never Out ook een winterclub is: van 6 januari t/m 14 maart 1980 stonden op het programma; “Nieuwjaarsreceptie, Westvliettoernooi, jaarvergadering, kaartavond, Westvliettoernooi, kaartavond.” Tel daarbij op de vele leden die nog altijd met elkaar op wintersport gaan, naar verre oorden reizen, lief en leed zijn gaan delen of hebben gedeeld, dan blijkt Never Out een club voor het leven.

40 jaar

Aan de vijftien jaren tussen 1979 en 1994 zullen veel Never Outers met gemengde gevoelens terugdenken. Het was een periode met zon en schaduw. We verloren oud-leden en onverwoestbaar lijkende leden. Ouderschappen, carrières, studies en kampioenschappen horen bij het leven en dus ook bij 40 jaar Never Out Houtrust. Er zit een gezonde groei in de vereniging. En zolang iedereen dat reeds genoemde gaatje in alle drukke werkzaamheden blijft vinden, zal iedereen op Waldeck blijven tennissen, drinken en eten. En zullen alle gebeurtenissen periodiek worden vastgelegd in Snaarflitsen. Het was een periode waarin de club onder de bezielende leiding van Ruud Leether en later Hans van Reenen niet alleen tennis bood maar ook vrienschap en een echt verenigingsgevoel. Menigeen zal daar met weemoed aan terugdenken.  

45 jaar

Begin 2000 werd het 45-jarig jubileum als Millennium party gevierd in Kijkduinpark. Veel oud-leden gaven acte de presence. Allle oud-voorzitters waren aanwezig en werden uitvoerig geprezen. Een life band, de Chevy Rockers, maakte er een mooi dansfeest van.

50 jaar

In 2004 werd het 50 jarige jubileum gevierd, met een aparte jubileumuitgave en jubileumwijn. Karel Hemmes had een mooie fietspuzzelrit uitgezet en daarna was het feest op tennispark Waldeck, waar alle fietsavonturen konden worden uitgewisseld.

Naar Houtrust

Vanwege de bouwplannen rond Kijkduin is Never Out in 2009 overgegaan van tennispark Waldeck naar Houtrust. Daar is een nieuwe toekomst begonnen als parkclub. In 2010 is aan de naam van de vereniging Houtrust toegevoegd. Eind 2013 is gebleken dat commerciële exploitatie van het tennispark niet meer mogelijk was. Daarop heeft het bestuur van de vereniging besloten een Plan van aanpak te maken om de exploitatie van het tennispark over te nemen. Hiertoe is onder meer een obligatielening onder de leden uitgeschreven. Voorts werd voorzien in een aparte stichting die de exploitatie van het tennispark zou overnemen. Op 4 Maart 2014 heeft Algemene ledenvergadering besloten akkoord te gaan met het Plan van aanpak. Sindsdien is het tennispark grondig gerenoveerd en floreert het als nooit tevoren. In het voorjaar van 2016 zijn drie tennisbanen omgezet in 6 beachcourts, waarop beachtennis en beachvolleybal kan worden gespeeld. Er zijn 8 tennisbanen beschikbaar. Alle tennisbanen en beachcourts beschikken over moderne ledverlichting.